donderdag 27 mei 2010

Vormsoorten, vormconcepten en ontwerpbeginselen van Suraj


Dragen en hangen:

Bij de openluchtschool is de constructie duidelijk zichtbaar gemaakt. De dragende kolommen zijn bewust zichtbaar door de open gevels en glasgevels toe te passen.

Ditzelfde geldt voor zonnestraal, daar zijn de kolommen ter plaatse van de overstekken ook duidelijk te zien.

De openluchtschool kent haast geen hangende elementen. Echter zou je de ruimte op de begane grond als een “aangeplakte” ruimte kunnen beschouwen.

De enige duidelijke hangende elementen zijn terug te vinden bij zonnestraal. De overstekken hebben hier een hangende vorm.

Dominant en focuspunt

Typerend voor beide gebouwen is het overmatig gebruik van glas. Hierdoor zijn beide gebouwen enorm transparant. Des ondanks is dit overmaat van glasgebruik niet hetgeen dat de aandacht trekt. Juist door de grote openingen is de constructie en het interieur duidelijk zichtbaar en wordt de aandacht daarop gevestigd.

Zonnestraal heeft echter wel een duidelijk focuspunt. De cilinder op het dak vraagt duidelijk de aandacht. Dit aspect domineert het uitzicht wanneer je in de hoogte kijkt.

Associatie en thema

In beide gebouwen zijn de kenmerken licht, lucht en ruimte (typerend voor het modernisme) duidelijk terug te vinden.

Door de grote openingen in de gevels, wordt de omliggende omgeving als het ware naar binnen gehaald.

Bij de openluchtschool is zelfs het glas op sommige delen volledig weggehaald. Hierdoor is de beleving van buiten in een binnen ruimte maximaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten